18 Şubat 2014

Mini Köstebek Pasta ve Annemin Sofrası

Aileleri ziyaret için, biraz da dinlenmek için geçen ay Ankara'ya gittik. Ankara'da olduğumuz hafta Annemin misafirlerinin geleceğini öğrendim. Evlenmeden önce mutfağa sadece yemek yeme amaçlı girdiğim için misafirlere hazırlık yapmak aklımın ucundan bile geçmezdi. Ancak artık bir çok şeye el yatkınlığımın olması, eskiye göre biraz da tecrübemin olması sebebiyle ben de bir şeyler hazırlamak istedim. Annemin tecrübesinin ve pratikliğinin yanında ben nasıl bir şey hazırlayabilirim diye düşünürken aklıma hemen tadı çok hafif olan ve tarifini Mutfak ve Tatlar'dan aldığım, daha önce de bir kaç kere yaptığım Köstebek Pasta geldi.. Büyük bir kaseye yapabileceğiniz gibi, benim yaptığım şekilde porsiyonluk da yapabilirsiniz.


Artan keklerden ise Truffle hazırladım..

Misafirlerimiz de gelirken bir şeyler getirecekleri için çok çeşit hazırlamadık. Tesadüftür ki, masada Ispanaklı, ıspanaklı peynirli, ve peynirli olmak üzere birbirinden güzel 3 çeşit börek vardı :)

Masamızdakilerin listesi ise şu şekilde;

Annemle beraber hazırladıklarımız;
  • Ispanaklı Kaşarlı Üçgen Börek
  • Garnitürlü Makarna Salatası
  • Mevsim Salatası
  • Mini Köstebek Pasta
  • Truffle
Misafirlerimizin getirdikleri;
  • Peynirli Börek
  • Ispanaklı Peynirli Börek
  • Muhallebili Islak Kek
Mini Köstebek Pasta
 
     Malzemeler;
   
     Keki için;
  • 4 adet yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 3 yemek kaşığı kakao
  • 1 su bardağı un
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
     Kreması için;
  • 1 lt süt
  • 1 su bardağı un
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 paket vanilya
  • 1 su bardağı hindistan cevizi
  • 1 tatlı kaşığı tereyağı (veya margarin)
     Hazırlanışı;

  • Önce kremayı hazırlıyoruz. Orta boy bir tencereye süt, şeker ve unu koyup çırpma teliyle karıştırıyoruz. Muhallebi kıvamına gelene kadar sürekli karıştırıyoruz ve göz göz olunca vanilya, hindistan cevizi ve tereyağı ekliyoruz. İyice karıştırıyoruz. Altını kapatıp soğumaya bırakıyoruz. 
  • Krema soğurken keki hazırlıyoruz. Yumurtaları çırpıyoruz. Daha sonra şekeri ekleyip şeker iyice eriyene kadar bir kaç dakika çırpıyoruz. 
  • Sıvıyağ, kakao ve vanilyayı ekleyip çırpmaya devam ediyoruz. En son unu ve kabartma tozunu ekliyoruz ve çırpma teliyle veya spatula ile homojen olana kadar yavaşça karıştırıyoruz. 
  • Orta boy kelepçeli kalıba yağlı kağıt seriyoruz, kalıbın kenarlarını da her yerine gelecek şekilde yağlıyoruz. Kek hamurunu döküyoruz ve tezgaha vurarak kabarcıkların çıkmasını sağlıyoruz. Böylece kek daha çok kabaracaktır. 180 derece ısınmış fırında pişiriyoruz. Kürdan batırıp pişip pişmediğini anlayabilirsiniz (kürdan kuruysa kek pişmiştir). Ve keki de soğutuyoruz. 


    • Soğuyan keki 2 parçaya kesiyoruz ve kekin bir katını alıp bardak yardımıyla yuvarlak halkalar kesiyoruz. 
    • Diğer dilimden de bir kaç tane yuvarlak halka kesiyoruz. Geri kalan kek parçalarını elimizle ufalıyoruz. Elimize aldığımız bir parça kekin üzerine bir miktar krema koyuyoruz ve düzeltiyoruz. 
    • Üzerine ufaladığımız kek parçalarından serpiştirerek elimizle bastırıyoruz ve kremanın üzerini kek kırıntılarıyla kaplıyoruz. 
    • Tüm parçalara aynı işlemi uyguladıktan sonra buzdolabında bir kaç saat bekletiyoruz. 
    • Servis yapmadan önce hazırlamış olduğumuz ve pişirip soğuttuğumuz çikolatalı sostan bir miktar döküyoruz. Afiyet olsun :)


    2 yorum:

    1. Merhaba,
      Blogunuzu çok beğendim ve sizi takibe aldım.
      Sevgiler,
      Bende bloguma beklerim http://hayatimakyajla.blogspot.com/
      İlk Hediye çekilişime beklerim :)

      YanıtlaSil
      Yanıtlar
      1. Teşekkür ederim :) ben de sizi takipteyim, sevgiler..

        Sil