22 Şubat 2014

Annem'den Ispanaklı Kaşarlı Üçgen Börek

Ankara'dayken Annemle beraber hazırladığımız sofrayı burada anlatmıştım. O gün Annem değişik bir börek yaptı, yapımı kolay olduğu kadar lezzeti de harikaydı. Patatesli, kıymalı, peynirli dilediğiniz malzemeyle yapabileceğiniz bu tarifi Annem ıspanaklı yaptı, ben de fotoğrafladım :)


     Malzemeler;

  • 3 adet yufka

     Sosu için;

  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1/2 su bardağı sıvıyağ
  • 1 adet yumurtanın sarısı
  • 1 paket kabartma tozu

     İçi için;

  • 350 gr ıspanak
  • 1 adet soğan
  • 1 yemek kaşığı salça
  • Sıvıyağ
  • Kaşar peyniri rendesi
  • Karabiber, tuz

     Üzerine;

  • 1 adet yumurtanın sarısı
  • Susam, çörekotu
     Hazırlanışı;
  • Önce iç malzemeyi hazırlıyoruz. Ispanakları burada detaylı bir şekilde anlattığım gibi güzelce yıkıyoruz. Yıkadığımız ıspanakları iri iri doğruyoruz. 
  • Daha sonra geniş bir tavaya (tercihen wok tava) sıvıyağ koyup yemeklik doğradığımız soğanları kavuruyoruz. Soğanlar yumuşayıp kavrulunca ıspanakları ekliyoruz ve birlikte kavuruyoruz. Ispanakları azar azar ekliyoruz (Bir anda eklersek karıştırmakta zorlanırız). Kavruldukça küçülen ıspanaklara yavaş yavaş çiğ olanları ekliyoruz ve tamamını ekledikten sonra iyice karıştırıyoruz. Salçayı ekleyip karıştırıyoruz. 
  • Salça da kavrulduktan sonra tuzunu, karabiberini de ekleyip altını kapatıyoruz ve kenara alıp soğumasını bekliyoruz. 
  • Geniş bir kapta yumurta sarısını çırpıyoruz. Yoğurt ve sıvıyağı ekliyoruz ve iyice karıştırıyoruz. En son kabartma tozunu da ekleyip karıştırıyoruz. 
  • 1 adet yufkayı sert bir zemine seriyoruz ve karışımdan yavaş yavaş yufkaya döküp dağıtıyoruz. 2. yufkayı da ilk yufkanın üzerine seriyoruz ve onun da üzerine karışımdan döküp yayıyoruz. En son yufkayı da serip onun da üzerine sostan döküyoruz ve iyice yayıyoruz. 
  • İç harcı her yere eşit gelecek şekilde serpiyoruz ve üzerine kaşar peyniri rendesini serpiştiriyoruz. 
  • Kenarlardan içeri katlıyoruz, 4 parmak genişliğinde yassı rulo yapıyoruz. 
  • Üzerine yumurta sarısı sürüyoruz. Üçgen şekilde kesiyoruz. 
  • Yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye aralıklarla diziyoruz. Susam ve çörek otu ile süslüyoruz. 
  • Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz. 
  • Afiyet olsun :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder