12 Aralık 2013

Pırasalı Börek

Özellikle pırasa sevmeyenler, çocukları pırasa yemeyenler bu tarifi mutlaka denemelidir. Kesinlikle pırasa tadı gelmiyor, çok lezzetli çıtır çıtır bir börek :) Tarifi Annem'den..


     Malzemeler;
  • 3 adet yufka
  • 1/4 çay bardağı sıvıyağ
  • 1/4 çay bardağı su

     İç malzemesi için;
  • 5-6 adet pırasa (çoğunlukla yeşil kısımları)
  • 3 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 1 su bardağı süt
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • Tuz

     Hazırlanışı;
  • Pırasaları yıkayıp ilk yapraklarını ayırıyoruz. İnce ince kıyıyoruz. 

  • Teflon tavada sıvıyağla yumuşayana kadar kavuruyoruz. 
  • Daha sonra süt ekliyoruz ve kısık ateşte sütü iyice çekene kadar pişiriyoruz. Süt, pırasanın tadını yumuşatacak, acısını alacak ve farklı bir aroma katacaktır. 
  • Sütü çektikten sonra tuz ve karabiber ekleyip karıştırıyoruz ve soğumasını bekliyoruz.
  • Yufkaları 8e bölüyoruz. Bunu tek hamlede yapabilmek için;
  1. Yufkayı seriyoruz.
  2. Aşağı doğru ikiye katlıyoruz.
  3. Sağa doğru katlıyoruz.
  4. Yuvarlak kısmı kendimize doğru çeviriyoruz.
  5. Bu sefer de sola doğru katlıyoruz.
  6. Ortadan keskin bir bıçakla tek hamlede kesiyoruz.
  • İstediğiniz kadar yufkayı üst üste getirip bu işlemleri yapabilirsiniz. Böylece tüm yufkalar 8 parçaya bölünmüş oldu :)

  • Bir kasede suyu ve sıvıyağı karıştırıyoruz. Yufkalardan bir parça alıyoruz, karışımı fırça yardımıyla sürüyoruz. Geniş olan kısma pırasalı harçtan bir miktar koyuyoruz, yanlardan katlayıp sigara böreğinden daha gevşek ve yassı bir şekilde sarıyoruz. 
  • Börekleri tepsiye diziyoruz ve üstlerine yumurta sarısı sürüp susam, çörekotu serpiyoruz. 
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz. Afiyet olsun :)
  • Tüm börekleri sardıktan sonra dilerseniz buzdolabına kaldırabilir, daha sonra kullanmak üzere saklayabilirsiniz. Ben orta boy bir kaba bir sıra börek diziyorum. Buzdolabı poşetini gerekli büyüklükte lkeserek böreklerin üzerine koyuyorum. Sonra tekrar börek, buzdolabı poşeti şeklinde sıra sıra diziyorum. Buzdolabı poşeti kullandığımız için börekler birbirine yapışmayacaktır.

2 yorum:

  1. çok emek var elinize sağlık, sevgiler ekledim sizi bende beklerim. .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim :) ben de sizin güzel tariflerinizin takipçisiyim. sevgiler..

      Sil