8 Aralık 2013

Güveçte Sucuklu Kuru Fasulye

Yazın hiç aklıma gelmeyen bakliyatları havalar soğuyunca yavaş yavaş düşünmeye başlıyorum :) Doğru yapıldığında nefis bir lezzet olmasına rağmen püf noktalar gözden kaçtığında işkenceye dönüşebilir. Genel itibariyle yine kolay bir şekilde yaptığım, uğraştırmayan bir yemek olan kuru fasulyenin tarifi Annem'den :)


     Malzemeler;
  • 1,5-2 su bardağı kuru fasulye
  • 1 adet soğan
  • 1/2 kangal sucuk
  • 2 yemek kaşığı salça
  • 1-2 adet domates 
  • Tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı yenibahar
     Hazırlanışı;
  • Öncelikle kuru fasulyeleri bir gece önce yıkayıp ılık suda bekletiyoruz. Suyu oldukça bol koymalıyız çünkü fasulye suyu çekecektir. 
  • Fotoğrafta kabın neredeyse 3/4'ünü suyla doldurmama rağmen ertesi gün bu şekilde miktarı azalmıştı. 
  • Fasulyeleri haşlayacağımız zaman suyunu süzüp yıkıyoruz, üzerine çıkacak kadar su ekleyip haşlıyoruz. Fasulyenin türüne göre çeşitlilik göstereceği için tadına bakarak piştiğini anlayabilirsiniz.
  • Soğanı soyup yıkayıp yemeklik doğruyoruz. Tencereye veya güvece sıvıyağ koyup soğanları kavuruyoruz. Domatesin kabuğunu soyup çok ince doğruyoruz veya rondodan geçiriyoruz. Sucukları da yarım halka şeklinde doğruyoruz. 

  • Soğanlar kavrulunca sucukları ekliyoruz, çok kavurmadan (1-2 dakika yeterli) hemen salçayı ekliyoruz çünkü sucuklar çok kavrulduğunda kuruyor, sert ve tatsız oluyor. Salçayla beraber kavurup domatesleri ekliyoruz. 
  • Haşlanan fasulyeleri süzüp yemeğe ekliyoruz, üzerini geçmeyecek kadar su ekliyoruz. Baharatlarını ekleyip yavaşça karıştırıp kapağı kapalı bir şekilde kısık ateşte pişiriyoruz. Ben yaklaşık 2 saat pişirdim, bence yemekler uzun sürede ve kısık ateşte pişince daha lezzetli oluyor. 
  • Eğer düdüklü tencerede yapacaksanız 20-25 dakika pişirmek yeterli olacaktır. Düdüklüde pişirdikten sonra bir süre de kapağı açık bir şekilde pişirirseniz daha kıvamlı olacaktır. Afiyet olsun :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder