26 Kasım 2013

Pirinç Pilavı

Bazı yemekler pirinç pilavı olunca daha lezzetli oluyor sanki :) Akşam yemeklerinde ekmek tüketmeyen birisi olarak pilav türevlerini tercih ediyorum :)


     Malzemeler;
  • 4 çay bardağı pilavlık pirinç (Kişi başı 1 çay bardağı)
  • 1/2 çay bardağı arpa şehriye
  • 1/2 tatlı kaşığı tuz
  • Tereyağ
  • Sıvıyağ
     Hazırlanışı;
  • Pirinci yıkıyoruz ve üzerine çıkana kadar ılık su ve tuz ekliyoruz. Bu işlemi pilav yapmadan yarım saat önce yaparsak daha lezzetli bir pilav elde ederiz. Daha sonra pilavın suyunu süzüp bir kaç kere yıkıyoruz. 

  • Tercihen teflon pilav tenceresinde sıvıyağda şehriyeleri hafif kahverengi olana kadar kavuruyoruz.
  • Pirinci de ekleyip bir süre birlikte kavuruyoruz. Bu aşamada teflon tavada daha kolay karıştırılıyor ancak sık sık karıştırırsanız çelik tencerede de sıkıntı olmayacaktır. Üzerine biraz çıkana kadar ılık su ekliyoruz, tuzunu ve tereyağı ekleyip karıştırıyoruz. 
  • Kaynamaya başlayınca altını kısıp kapağını kapatıyoruz, arada kontrol ediyoruz. Ben pilavı ölçülü yapmıyorum, pirinç piştiği zaman belli oluyor zaten. Ancak ölçüsüz yapamıyorsanız 1 ölçü pirince 1,5 ölçü su şeklinde bir orantı yapabilirsiniz. Yani 4 çay bardağı pirinç için 6 çay bardağı kadar su kullanabilirsiniz. 
  • Suyunu çektikten sonra pilavın demlenmesini bekliyoruz. Servis yapmadan önce karıştırıyoruz. Afiyet olsun :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder